Όταν το νέο ζει στο παλιό και το παλιό ζει από το νέο.. : (παραδείγματα βιομηχανικής επανάχρησης στην Πράγα) - Καινούργιου, Αναστασία
[Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η ανάλυση και ο σχολιασμός παραδειγμάτων επανάχρησης εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων στην Πράγα και η παρουσίαση των μεταλλαγών που συντελέστηκαν στις άλλοτε βιομηχανικές περιοχές στις οποίες τα κτίρια αυτά ανήκουν. Αρχικά, παραθέτουμε κάποια γενικά στοιχεία για την Πράγα, τη βιομηχανική της ανάπτυξη, τις άλλοτε βιομηχανικές περιοχές Karlin, Holesovice και Smichov και τέλος την αποβιομηχάνιση της. Αναφέρουμε το φαινόμενο της επανάχρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και τους Οργανισμούς για την Προστασία της. Στη συνέχεια, αναλύουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα επανάχρησης πρώην βιομηχανικών κτιρίων: το εργοστασιακό κτίριο των μηχανικών CKD (1898) που το 2001-04 μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων (Machinehouse), ο μύλος Sova (1393) που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο Kampa (1998-2001), το πρώην Δημοτικό Ζυθοποιείο (1895) και σημερινό κτίριο γραφείων A7 Arena (1998-2010), το εργοστάσιο Karel Jerabek (1911), που πλέον φιλοξενεί την καφετέρια Holport και την εταιρεία Vitra Koncept (2000-5) και ένα εργοστάσιο των CKD (1891) όπου φιλοξενούνται πλέον χώροι γραφείων (Corso Karlin,1997-2000)..].