Το δώμα ως στοιχείο δροσισμού του κτιρίου - Ματθαίου, Αγγελική
[Το θέμα της έρευνας αφορά το δώμα του κελύφους ως στοιχείο που συμβάλλει στον δροσισμό του κτιρίου που περιβάλλει. Γνωσιολογικά η εργασία εντάσσεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων. Θα αναφερθούμε λοιπόν στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάσουμε στο ρόλο που είναι δυνατό να παίξει το δώμα, σε σχέση με την ανάγκη του ανθρώπου για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, κατανοώντας τις κλιματικές συνθήκες. Στην εποχή μας ενσωματώθηκε σε αυτό που ονομάστηκε «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός», αποτελεί την ανάγκη για κλιματική προσαρμογή και έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Θα ακολουθήσει μια ανάλυση των συστημάτων δροσισμού με εξάτμιση και ακτινοβολία που χρησιμοποιούν το νερό και το πράσινο ως μέσο για φυσικό δροσισμό. Ειδικότερα θα γίνει μια εκτεταμένη αναφορά στον δροσισμό των κτιρίων . Αναλύονται λεπτομερώς οι επεμβάσεις που αφορούν την εφαρμογή πρασίνου στο δώμα, και κατόπιν τα συστήματα άμεσου και έμμεσου δροσισμού με εξάτμιση και δροσισμό με ακτινοβολία που χρησιμοποιούν νερό..].