Aquatecture : διαχείριση των υδάτινων πόρων στην αρχιτεκτονική του τοπίου - Φασουλή, Μυρτιά
[Το νερό παίζει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Το γεγονός ότι οι υδάτινοι όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι του εδάφους έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης φυσικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ο ήλιος, ο αέρας και βέβαια το νερό της βροχής. Στη διάλεξη αυτή μελετώνται οι τρόποι αξιοποίησής του μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου. Αναλύονται παραδείγματα που με τη χρήση στοιχείων της σύγχρονης τεχνολογίας όπως οι λεκάνες αποστράγγισης, οι τεχνητές λίμνες και οι παρακάμψεις πλημμυρών, εκμεταλλεύονται το βρόχινο νερό στο έπακρο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πάρκο Guell στη Βαρκελώνη, το «πάρκο της Πανεπιστημιούπολης» στην Ulm της Γερμανίας, το πάρκο του κέντρου ερευνών «Shell» στο Thornton του Manchester αλλά και η πόλη της Curitiba στη Βραζιλία, που σχεδιάστηκε εξ' αρχής με βάση την αξιοποίηση του φυσικού υδάτινου στοιχείου. Ερευνάται τέλος, κατά πόσο τέτοιες τεχνολογίες και μελέτες εφαρμόζονται και στη Ελλάδα μέσω θετικών και αρνητικών παραδειγμάτων (πάρκο «Αντώνη Τρίτση» στο Ίλιον και πάρκο Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι αντίστοιχα)].