Τοπίο ορυχείων - Μαρούδα, Χρυσούλα
[Η προσέγγιση του γίνεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα αναλύεται το τοπίο, το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα εξορύξεων και δεύτερον ως υπόβαθρο για νέες παρεμβάσεις τοπιακής ανάπλασης. Ως συγκεκριμένο ερευνητικό παράδειγμα, επιλέξαμε τα ορυχεία της Μεγαλόπολης. Στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια του τόπου και του τοπίου. Το τοπίο προσεγγίζεται, ως έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού. Επίσης, τονίζεται η παρουσία του σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, οσοδήποτε «πρακτική» ή «ταπεινή» και αν θεωρείται. Στη συνέχεια, επισημαίνεται η σπουδαιότητα του τοπίου των ορυχείων. Η σπουδαιότητα αυτή, η οποία συνδέεται με την αισθητική αποτίμηση του και συγχρόνως με την τερατώδη οικολογική καταστροφή. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποδίδουν στο τοπίο των ορυχείων κοινωνική και ιστορική μνήμη. Στα δύο τελευταία κεφάλαια, περιγράφονται και αναλύονται δύο παραδείγματα. Η εκσκαφή στο βουνό Tindaya και τα ορυχεία στην Μεγαλόπολη. Αποδεικνύουν στην πρώτη περίπτωση την αλαζονεία του ανθρώπου πάνω στη φύση και στη δεύτερη πως οι Έλληνες περιβαλλοντολόγοι καθίστανται κοινωνικά και περιβαλλοντικά..].