Μ. Σουβατζίδης-Α. Τομπάζης : δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών - Μπουσμπουρέλη, Πετρούλα
[Στόχος της διάλεξης αυτής είναι να επιδείξει τα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού κτιρίων και του άμεσου περιβάλλοντος τους, έτσι ώστε να επωφελούνται από τα φυσικά φαινόμενα αντί να καταπολεμούν τις επιδράσεις της φύσης με ακριβές και συχνά περιβαλλοντικά ενοχλητικές συσκευές θέρμανσης, ψύξης ή φωτισμού που καταναλώνουν ενέργεια. Παρόλα αυτά σημαντικό είναι να δείξουμε και πως η βελτίωση της θερμικής και οπτικής άνεσης, σε όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στα πλαίσια ενός καλού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Για τους δύο παραπάνω λόγους επιλέξαμε να μελετήσουμε το βιοκλιματικό σχεδιασμό μέσα από το έργο δύο γνωστών ελλήνων αρχιτεκτόνων, που έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι του αρχιτεκτονικού τους έργου τους στην οικολογική δόμηση, του Μιχάλη Σουβατζίδη και του Αλέξανδρου Τομπάζη. Πρόκειται για δύο αρχιτέκτονες που έχουν εφαρμόσει τον βιοκλιματικό σχεδιασμό σε πολλά κτίρια διαφόρων λειτουργιών. Σ' αυτή τη διάλεξη εστιάζουμε στην βιοκλιματική εφαρμογή σε κτίρια κατοικίας. Τέλος γίνεται μια σύγκριση της αρχιτεκτονικής..].