Ο ρόλος και η θέση της βιβλιοθήκης στο σύγχρονο σχολείο - Στρατίκη, Ευσταθία
[Η σχολική βιβλιοθήκη είναι η πρώτη μορφή βιβλιοθήκης με την οποία έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος και το κυριότερο εργαλείο μέσω του οποίου εισάγεται στην διαδικασία της δια βίου μάθησης, ενώ τα οφέλη της οποίας είναι ανυπολόγιστης αξίας για το άτομο και την κοινωνία. Είναι σημαντικό λοιπόν τόσο το να υπάρχει, όσο και να διαμορφώνεται σωστά σε κάθε σχολείο. Στην εργασία αυτή έχει συγκεντρωθεί ένα ικανού αριθμού σύνολο σχολείων με σχολικές βιβλιοθήκες που έχουν δημοσιευθεί ως υλοποιημένα κτίρια ή ως αρχιτεκτονικές προτάσεις, από το 1970 ως σήμερα. Η δεκαετία του 70 επιλέχθηκε σαν αφετηρία διότι τότε έχουμε την εμφάνιση των πρώτων οπτικοακουστικών τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαίδευση, ενώ το 1990 είναι ένας ακόμα σταθμός λόγω της ανάπτυξης του διαδικτύου και των νέων δυνατοτήτων στην πληροφόρηση που ολοένα και βελτιώνονται μέχρι τις μέρες μας. Ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων και εκπαιδευτικών συστημάτων που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο, έχει γίνει προσπάθεια, μέσω της ανάλυσης της θέσης και της μορφής που έχει η βιβλιοθήκη στο σχολείο, να ανιχνευτεί ο ρόλος της..]