Ο ξένος τόπος - Βογιατζή -Τάμπα, Αννα
[Οι ξένοι πληθυσμοί, που συνεχώς εγκαθίστανται στην πόλη της Αθήνας, επηρεάζουν και συχνά επαναπροσδιορίζουν τους όρους κατοίκησης και δράσης στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Μέσω της ανάλυσης της έννοιας του ξένου, αλλά και θεωρητικών αναζητήσεων σχετικά με τη σωματικότητα, δηλαδή τον ρόλο του σώματος στην ανθρώπινη δράση, στην παραγωγή ταυτότητας μέσα στο χώρο, προσεγγίζουμε το φαινόμενο αυτό. Η έννοια της λέξης ξένος, καθώς και οι χωρικές προεκτάσεις της, η θέση που αυτός κατέχει μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αναζητούνται μέσα από αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές πηγές και την ισχύουσα νομοθεσία. Ως πεδίο παρατηρήσεων, της δράσης των ξένων, ορίζουμε την περιοχή γύρω από την οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας. Οι ξένοι κάτοικοι της περιοχής, μέσω του τρόπου χρήσης του σώματός τους, εξωτερικεύουν την ταυτότητά τους. Μέσω της κατοίκησης και της δράσης τους στο δημόσιο αλληλεπιδρούν και μεταβάλλουν την ίδια την ταυτότητα του χώρου, οργανώνοντας τον δικό τους τόπο.]