Χτίζοντας σε δυσπρόσιτες περιοχές : ορεινό καταφύγιο - Γιαλιάς, Ευγένιος
[Η διπλωματική εργασία αφορά τη δόμηση σε δυσπρόσιτες περιοχές και πιο συγκεκριμένα το παράδειγμα ενός ορεινού καταφυγίου. Στο πρώτο τμήμα της εργασίας, μελετήσαμε παλαιότερα παραδείγματα και κυρίως τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τον άνθρωπο να κτίσει σε τέτοιες περιοχές. Προσεγγίζοντας την έννοια του ορεινού εξετάσαμε τα 5 φυσικά στοιχεία (αέρας, γη, νερό, φωτιά, ζωή) και πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ή να αντιμετωπισθούν και παράλληλα τις λειτουργικές ανάγκες ενός ορεινού καταφυγίου. Η μελέτη αυτή μας οδήγησε να θέσουμε δέκα αξιώματα-εντολές, βάση των οποίων προχωρήσαμε στον σχεδιασμό του δικού μας παραδείγματος. (βλ. σελ.4) Η κεντρική ιδέα ήταν η κατασκευή ενός κελύφους το οποίο θα προσέφερε προστασία, θα ικανοποιούσε τις βασικές ανάγκες, θα είχε αντοχή στις καιρικές συνθήκες και θα μπορούσε να κατασκευασθεί εύκολα και γρήγορα χωρίς την χρήση βαριών μηχανημάτων. Η μορφή του είναι κυλινδρική και το βασικό στοιχείο κατασκευής είναι πανέλα προκατασκευασμένα από fiberglass. Η κατασκευή συμπληρώνεται από τοπικά υλικά όπως είναι το χώμα, το οποίο ενισχύει.. κατασκευής.]