Παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού Ρόδου : ιχνηλατώντας τη φυσιογνωμία του στο χώρο και στο χρόνο - Καραγεώργη, Χρυσοβαλάντου Ειρήνη
[Η επικείμενη μελέτη εστιάζει στον παραδοσιακό οικισμό Κοσκινού της νήσου Ρόδου και επικεντρώνεται στη μελέτη των στοιχείων, που σκιαγραφούν την ταυτότητα του και συγκροτούν την εικόνα του, μέσω της ιστορικής ανάλυσης στο χώρο και στο χρόνο. Ο οικισμός βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, απέχει 7χλμ από την πόλη της Ρόδου και αναπτύσσεται σε πλάτωμα, στο βόριο άκρο χαμηλού οροπεδίου. Εντοπίζεται σε περιοχή, που χρονολογεί δραστηριότητα από τα Κλασικά χρόνια, εμφανίζει στην εικόνα των κτισμάτων του επιρροές από την μεσαιωνική εποχή και την υστερογοτθική αρχιτεκτονική της Ιπποτοκρατίας και παρουσιάζει μορφή, η οποία αποκρυσταλλώθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παρά το γεγονός, ότι αποτελεί ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό υπό προστασία, από το 1972, υπόκειται σήμερα σε ραγδαία αλλοίωση. Στα πλαίσια μιας προσπάθειας κατανόησης των παραγόντων, που διαμόρφωσαν τον οικισμό, και κυρίως επισήμανσης των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών αλλά και των πολιτιστικών αξιών, που διατηρούνται μέχρι σήμερα (ιστορική φυσιογνωμία, περιβάλλον, αρχιτεκτονική,..].