Ουτοπία : θεωρήσεις και χώρος - Κίλια, Μαρία
[Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση του όρου «ουτοπία», η γενικότερη καταγραφή της πορείας του ουτοπικού οραματισμού μέσω ιστορικών αναφορών και εν συνεχεία η συσχέτιση των ουτοπικών θεωρήσεων με χωρικές ή ειδικότερες αρχιτεκτονικές προτάσεις. Η ανάπτυξη της δουλειάς επικεντρώνεται στην καταγραφή και ανάλυση της θεωρίας του ουτοπιστή σοσιαλιστή Charles Fourier, εστιάζοντας την προσοχή της στην υλοποιημένη πρόταση των φαλανστηρίων, που αναφέρεται σε αυτήν ακριβώς τη συσχέτιση του χώρου και της αρχιτεκτονικής με την ουτοπία. Εν τέλει γίνεται προσπάθεια ανάγνωσης των αλλαγών που επιτελέστηκαν στην πορεία της ιστορίας των ουτοπιών καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή. Έτσι, η έρευνα γίνεται κατά τρόπο αντίστροφο. Αναζητείται ο συσχετισμός της κοινωνίας με την ουτοπία καθώς και η επιρροή των χωρικών αντιλήψεων και της αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη αντι-ουτοπία. Μέσα από αυτή τη διερεύνηση διαπιστώνεται ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης πολλαπλών πολιτισμικών επιλογών,..].