Κέντρο τεκμηρίωσης για την οθωμανική ιστορία της Πελοποννήσου στην Κυπαρισσία - Μαρτίνος, Σταύρος
[Η τεκμηρίωση είναι σύγχρονος κλάδος της βιβλιοθηκονομίας, και έχει αντικείμενο την ψηφιοποίηση πρωτογενούς και δευτερογενούς αρχειακού υλικού, καθώς και την διασύνδεσή του με ψηφιακές βάσεις δεδομένων. Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραμέτρων σχεδιασμού ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Οθωμανική Ιστορία της Πελοποννήσου, σε κεντρικότατο σημείο του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας και σε αμεσότατη γειτνίαση με σημαντικά μνημεία. Ο σχεδιασμός, πέρα από την εκπλήρωση των τυπικών κτιριολογικών απαιτήσεων, λαμβάνει επίσης υπόψη κρίσιμα θεωρητικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορική επιστήμη. Τελικά, οι αρχές του σχεδιασμού επικεντρώνονται, μέσα από διαδοχικές δοκιμές και αφαιρέσεις, στα σταθερά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλικότητα, το φως και τη σκιά, την εσωτερική και εξωτερική κλίμακα, τις σχέσεις πλήρων και κενών, τον ρυθμό της κίνησης, τους μεταβατικούς χώρους, και τον ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό της κορυφογραμμής.]