Memorials-Μυστήρια - Ζαχαροπούλου, Δέσποινα
[Η διάλεξη «Memorials-Μυστήρια», είναι μια διάλεξη για τα memorials-γη, δηλαδή για όλα αυτά τα αρχιτεκτονήματα που χτίζονται στη μνήμη ενός ή περισσότερων ανθρώπων και που συνιστούν υπόγειες και υπόσκαφες κατασκευές. Μιλώ για τα memorials-γη έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο. Ξεκινώ βρίσκοντας μια αναλογία μεταξύ αυτών των μνημείων και των Αρχαίων Μυστηρίων. Στα Μυστήρια ο μυούμενος βυθίζεται στο σκοτάδι και βιώνει ένα συμβολικό θάνατο. Ακριβώς το ίδιο κάνει και το memorial-γη αφού βυθίζει τον επισκέπτη στη γη και τον εισάγει στο σκοτάδι. Ακόμα περισσότερο μπορούμε να βρούμε αναλογίες με τα Ελευσίνια Μυστήρια αφού πρόκειται για Μυστήρια που λατρεύουν δυνάμεις που γεννώνται και επιστρέφουν στη γη. Σε αυτή τη διάλεξη θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι το memorial-γη μπορεί να μας μεταμορφώσει και να μας οδηγήσει σε μια άλλη θέαση του Κόσμου, σε μια υπερατομική ύπαρξη, όπως έκαναν και τα Μυστήρια].