Ύλη, έκθεμα, άνθρωπος..σκηνοθέτης το φως - Μαρκολέφας, Ηλίας
[Η διάλεξη με τίτλο ''Ύλη, Έκθεμα, Άνθρωπος .. σκηνοθέτης το Φως'' πραγματεύεται τη διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του τρόπου φωτισμού των συλλογών, του κελύφους του μουσείου και των επισκεπτών. Αρχικά, γίνεται μια διερεύνηση των ιδιοτήτων του φωτός και της αλληλεπίδρασής του με τη σκιά, τα υλικά, τα αντικείμενα και τον άνθρωπο. Στη συνέχεια και μέσα από τη ανάλυση εφτά μουσείων με διαφορετικά είδη εκθεμάτων, γίνεται μια προσπάθεια να αναχθούν κάποιες γενικές αρχές οι οποίες θα έπρεπε να διέπουν το φωτισμό των μουσείων, ώστε η επίσκεψή τους σε αυτά να καθίσταται μοναδική βιωματική εμπειρία. Τα μουσεία που μελετήθηκαν αναλυτικά είναι: ''Η Λειψανοθήκη Του Βιβλίου''(μουσείο με χειρόγραφα), Το Μουσείο Του Λούξορ,(μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα), Το Μουσείο Vesunna,(μουσείο πάνω σε αρχαιολογικό χώρο), Το Μουσείο La Congiunta,(μουσείο για σύγχρονα γλυπτά),Το Μουσείο Kunsthaus,(μουσείο για εφήμερες συλλογές), Το Εβραϊκό Μουσείο Του Βερολίνου,(μουσείο μνήμης) και Το Μουσείο Βανγκ Γκογκ,(πινακοθήκη)].