Παραδοσιακή κατοικία της Αλβανίας - Βερόνα, Ορνέλα
[Η αλβανική λαϊκή αρχιτεκτονική αποτελεί αξιόλογη δημιουργία, που μέσα από τους αιώνες ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών, ολοκληρώνοντας έργα σύμφωνα με τη δεδομένη ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα. Η σχετικά αργή διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης και η αποκρυστάλλωση των κοινωνικών διαφοροποιήσεων διευκόλυναν την ικανοποίηση των λειτουργικών απαιτήσεων διαφόρων στρωμάτων. Η κατάσταση αυτή ευνόησε τη σταδιακή υλοποίηση ορισμένων λύσεων, χάρη στην πλούσια μορφολογία τους. Η βαθιά γνώση της πρώτης ύλης, αλλά και των επεξεργασμένων υλικών κατασκευής καθώς και η εμπειρία, σε συνδυασμό με μία έμφυτη κλίση για το χτίσιμο, αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο των έργων αυτών που κατόρθωσαν να διασωθούν μέσα στους αιώνες, παρά την συνεχή τους χρήση και την επίδραση των φυσικών παραγόντων. Η καλαίσθητη και λεπτή εκτέλεση ορισμένων ξύλινων, λίθινων ή άλλων έργων συνθέτουν μια παραγωγή αξιώσεων, που αγγίζει τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η ταύτιση του εμπνευστή με τον εκτελεστή του έργου είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της λαϊκής δημιουργίας..].