Πρώτες εμπειρίες και αρχιτεκτονική : προσχολική αρχιτεκτονική - Ντούπη, Μαρίνα - Δέσποινα
[Οι παιδικοί σταθμοί έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική, όχι μόνο επειδή σε όλο και περισσότερες οικογένειες εργάζονται και οι δύο γονείς, αλλά και επειδή οι ίδιοι οι Παιδικοί Σταθμοί αντιμετωπίζονται πλέον και από τους γονείς σαν σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία για τα παιδιά τους. Τα παιδιά σχετίζονται με το περιβάλλον μέσω των αισθήσεων, αντιστοιχίζουν συναισθήματα και ατμόσφαιρα με την αρχιτεκτονική, τις λεπτομέρειες και το χώρο. Συνεπώς κάθε ερέθισμα γίνεται ανακάλυψη, μία εμπειρία μάθησης, και τελικά μία εμπειρία ζωής. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί το πως ένα παιδί επηρεάζεται, από τα ερεθίσματα που δέχεται από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του στην προσχολική ηλικία και το κατά πόσο ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο εκπαίδευσης και νοητικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα σε θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή στις υπάρχουσες θεωρίες της παιδαγωγικής επιστήμης, στη συνέχεια έγινε βιβλιογραφική έρευνα για τους τρόπους δομής και οργάνωσης του προσχολικού κτιρίου ..].