Μουσείο και παιδί : η περίπτωση του μουσείου τέχνης - Βέλλιου, Χριστίνα - Παναγιώτα
[Η εκπαίδευση, η διάρκεια αυτής και η ποιότητά της παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νοημοσύνης ενός παιδιού. Το σύγχρονο μουσείο έχει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, ο δε ρόλος του ως σχολείο είναι χωρίς αμφιβολία αναγνωρισμένος. Η ιδέα για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα δεν νοείται μουσείο το οποίο να μην εμπεριέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στη λειτουργία του. Οι παράγοντες που συμβάλλουν και λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι ποικίλοι. Οι δραστηριότητες τις οποίες διοργανώνει το σύγχρονο μουσείο με στόχο να πλαισιώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην προσπάθεια κατανόησης της φιλοσοφίας δημιουργίας αυτών των δραστηριοτήτων διεξήχθη έρευνα η οποία αφορά στοιχεία όπως οι δράσεις και οι παροχές του σύγχρονου μουσείου προς τα παιδιά καθώς και έννοιες όπως η αντιληπτική ικανότητα του παιδιού και η αλληλεπίδρασή του με το χώρο..].