Χώρος και ψυχονοητική εξέλιξη στα ιδρύματα παιδικής μέριμνας - Σασοπούλου, Σοφία
[Το φάσμα ανάπτυξης της παρούσης διάλεξης επικεντρώνει σε βασικές παραμέτρους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, χωρικές και υλικές διατάξεις και εστιάζουν στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ χρήστη και περιβάλλοντος. Παρουσιάζεται η θέση του Jean Piaget, σχετικά με την βαρύνουσα σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και τη ψυχονοητική εξέλιξη των παιδιών. Κοινό χαρακτηριστικό στο σύνολο των ιδρυμάτων είναι η απουσία συνεργασίας μελετητή και χρήστη. Τα κύρια αρνητικά στοιχεία που καταγράφησαν αφορούν κυρίως την παλαιότητα των κτιρίων, την έλλειψη εκσυγχρονιστικής διάθεσης και προσαρμοστικότητας στις σύγχρονες απαιτήσεις σε αντιδιαστολή με τα ελάχιστα θετικά. Τέλος, καταλήγουμε στην απόρριψη της κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και της επιτακτικής ανάγκης για μετεξέλιξή της προκειμένου να μειωθεί το ιδρυματικό περιβάλλον και να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά-χρήστες. Προτείνεται έτσι, η δημιουργία μικρού μεγέθους ιδρυμάτων εντεταγμένων εξ'ολοκλήρου στον αστικό ή κοινοτικό ιστό, όπου θα αναπτύσσονται κυρίως εξω-ιδρυματικές κοινωνικές δραστηριότητες με την άμεση εμπλοκή των παιδιών σε αυ