Η μέθη της αρχιτεκτονικής_στα άδυτα τριών κτιρίων - Χαλβατζή, Αικατερίνη Μαρία
[ Όπως πολλές άλλες ανάγκες του ανθρώπου, η στέγαση των λειτουργιών και των εκφάνσεων της ζωής του, δε λειτούργησε μόνο γι' αυτό το σκοπό, αλλά και σαν έκφραση πολιτισμού, σα διοχέτευση της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ο προκαθορισμένος στόχος κάποιων κατασκευών, και η προσκόλληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην εξυπηρέτησή του είναι η αφορμή γι' αυτήν την εργασία. Είναι δυνατή η ανάλυση των σχέσεων τέτοιων κατασκευών; Υπάρχει σχέση στις συνθετικές χειρονομίες των δημιουργών τους; Η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο παράγεται συναίσθημα γίνεται χρησιμοποιώντας τρία παραδειγματικά κτίρια, το Νεκρομαντείο στον Αχέροντα, το Εβραϊκό Μουσείο του Daniel Libeskind στο Βερολίνο, και το Loisium του Steven Holl στο Langenlois (Αυστρία). Μέσα από την περιπλάνηση σε καθένα από αυτά, και την ανάλυση των δομών τους, γίνεται αντιληπτός ο κοινός παρονομαστής που τα συνδέει, και η ανάλυση επεκτείνεται στο ρόλο του αρχιτέκτονα στην κατασκευή τους.]