Εβραϊκές συνοικίες Ιωαννίνων : συμβολή στην πολεοδομική εξέλιξη της πόλης - Πάικα, Αικατερίνη
[ Η εβραϊκή παρουσία στα Ιωάννινα χρονολογείται από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Τόσο η δημιουργία του Κάστρου με την ολοένα αυξανόμενη στρατηγική σημασία του, όσο και η ενασχόληση των κατοίκων με τη βιοτεχνία και το εμπόριο, αποτέλεσαν κίνητρα εγκατάστασης των Εβραίων στην πόλη. Η επαφή με το ελληνικό στοιχείο τους προσέδωσε έναν χαρακτήρα «ελληνοεβραϊκό» τον οποίο δεν έχασαν παρά την άφιξη Εβραίων από την Ισπανία και την Νότιο Ιταλία με διαφορετικές εβραϊκές κουλτούρες. Ένα στοιχείο που συνέβαλλε στο να διατηρεί κάθε εβραϊκή κοινότητα τη θρησκεία και την κουλτούρα της, ήταν ο έλεγχος που ασκούνταν στα μέλη της από τον Ραβίνο της Συναγωγής. Όσον αφορά την πολεοδομική εξέλιξη των Ιωαννίνων, επηρεάστηκε σημαντικά από την ύπαρξη των εβραϊκών συνοικιών. Καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξης και ανάπτυξής της παρατηρείται η συγκέντρωση των Εβραίων γύρω από τον πυρήνα της αγοράς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο και την αγορά όσο και στις νησίδες κατοικίας..]