Ξερολιθιά : πέτρα και υπομονή - Κούτρα, Φανή
[Η μια πίσω και πάνω από την άλλη, δίπλα δίπλα σε ατέλειωτες σειρές, οι πεζούλες, οι «αιμασιές», όπως τις λένε στην Άνδρο, δημιουργούν τα πέτρινα κύματα που ξεκινούν από τη θάλασσα και ξεσπούν στις κορυφές των βουνών." Η πέτρα είναι από τα αρχαιότερα υλικά δόμησης της ανθρωπότητας, έχει την ιδιότητα της μεγάλης αντοχής στον χρόνο, μας δίνει την ευκαιρία ανάγνωσης της ιστορίας μέσα από λίθινες κατασκευές. Στην μελέτη αυτή θα μας απασχολήσουν οι ξερολιθικές κατασκευές.(2), οι οποίες δομούνται χωρίς κάποιο συνδετικό κονίαμα ή άλλο υλικό σύνδεσης Η έννοια της ξερολιθικής κατασκευής, είναι μια πανάρχαια τεχνοτροπία, τόσο για την κατασκευή κτισμάτων, κάθε κλίμακας(8) όσο και για την δημιουργία τοίχων ή τοιχείων(9) είτε ως στοιχείο οριοθέτησης είτε ως τοίχοι αναλημματικοί και αντιστήριξης. Η οριοθέτηση των χωραφιών καθώς και η βελτίωση του επικλινούς του εδάφους(10) για την δημιουργία επίπεδων τμημάτων ώστε να γίνει η χρήση τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη μορφή χρήσης ξερολιθικής κατασκευής σε αγροτικές εκτάσεις(11)., σε πολλά διαφορετικά μέρη της γης..]