"Ξενία" ζητήματα ένταξης - Πορτοκάλης, Μιλτιάδης
[Τα ξενοδοχεία «Ξενία» ανήκουν στα κτίρια του Μοντέρνου κινήματος και αποτελούν πολύτιμο κομμάτι τηςπαγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι απότα πιο ολοκληρωμένα παραδείγματα μιαςγενιάς αρχιτεκτόνων, που εφάρμοσαν τις αρχές του μοντερνισμού,μέσα από κτιριακές, οικιστικές και υπαίθριες διαμορφώσεις, και κατάφεραν να διηγηθούν την ιστορίατης σύγχρονης Ελλάδας. Τα Ξενία τόσοφιλοξενούν τους επισκέπτες όσο και φιλοξενούνται και από τους τόπους που είναιχτισμένα. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά τα μοναδικά αυτά κτίρια της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης με σκοπό την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το γεγονός πως είναι παραμελημένα, πως η πνευματική και η πολιτική ηγεσία τα καταστρέφει και δεν νοιάζεται για την διατήρηση αυτών των κτιρίων, θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας. Δείγμα της «άνοιξης «του ΕΟΤ στην δεκαετία 50-60, τα Ξενία εντάχθηκαν στο γενικότερο και ιδιαίτερα επιτυχημένο πλαίσιο της ανάπτυξης της τουριστικής υποδομής στην χώρα μας και δεν πρέπει να χρήζουν της τωρινής μεταχείρησης. Βρίσκονται στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές..]