Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων - Γούμενος, Κωνσταντίνος
[Ανάλυση περιοχής Η διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε αφορά οικόπεδο που βρίσκεται στη περιοχή Χαλέπα των Χανίων. Η επιλογή του θέματος έγινε με βάση την πραγματική ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του Μουσείου. Το οικόπεδο βρίσκεται στην τομή τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, που δεν δημιουργήθηκαν ποτέ, σε χώρο παλιού στρατοπέδου και σε έναν τόπο που δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Τα τέσσερα αυτά οικοδομικά τετράγωνα χαρακτηρίζονται από την ανυπαρξία πολεοδομικού ιστού και από αλόγιστη δόμηση νέων κτιρίων. Οι προσβάσεις στο οικόπεδο είναι προβληματικές και η οπτική επαφή του από τις κύριες αρτηρίες ανύπαρκτη. Κεντρική ιδέα Το κτιριολογικό πρόγραμμα του μουσείου στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στις προδιαγραφές που έθεσε η εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και από την πλευρά μας δόθηκε έμφαση σε ορισμένες λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο χαρακτήρα του μουσείου. Η χωροθέτηση του κτιριακού όγκου στο οικόπεδο προσπάθησε.. εκθεμάτων.]