Διερευνώντας τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού : Αθήνα 19ος-20ος αιών. - Βογιατζή, Αμαλία
[Η σχέση του δημόσιου και του ιδιωτικού και οι μετατοπίσεις των μεταξύ τους ορίων είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν, αναλύουν και συνθέτουν τον τρόπο που βιώνεται ο χώρος. Ειδικά στην περίπτωση της κατοικίας, όπου τα όριά τους αποκτούν την πιο σαφή χωρική έκφραση έχει σημασία να αναζητήσουμε τις διεισδύσεις και τους σχετικούς διαύλους επικοινωνίας. Γιατί αυτή η αλληλοτομία είναι που δημιουργεί ένα πεδίο κοινό, ανοιχτό και επισκέψιμο, ικανό να παραλάβει και να διηγηθεί τις διαφορετικές μικρές ιστορίες που συντελούν στη διάρρηξη της εξατομικευμένης αντίληψης για την κατοίκηση. Αυτή τη δυνατότητα, στην πιο άρτια ίσως μορφή που γνώρισε η Αθήνα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αξιοποίησαν οι αυλές των σπιτιών της νεοκλασικής περιόδου και κυρίως των λαϊκών σπιτιών. Η αυλή, ακαθόριστη λειτουργικά, προσέφερε τέτοιο βαθμό ελευθερίας στη διαχείρισή της που τελικά κατέστη δυνατό να φιλοξενήσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του καθημερινού. Η πολλαπλότητα της κατοίκησής της και κατ' επέκταση η πολυσημία της..]