Μετασχηματισμός της αστικής πολυκατοικίας : κτίριο μικτών χρήσεων στα Eξάρχεια - Ροντογιάννη, Σταματία
[Στη διπλωματική αυτή θα προσπαθήσω να φτιάξω μια πολυκατοικία μικτών χρήσεων στα Εξάρχεια σε ένα χαρακτηριστικό κατακερματισμένο οικόπεδο της περιοχής. Οι πολυκατοικίες με μικτή χρήση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αντανακλούν τη δυναμική της πόλης μέσα στο κέλυφος τους. Δεν πρόκειται για μεγάλα εμπορικά κέντρα όπου σε κάποιο σημείο τοποθετείται και κατοικία αλλά για μικρά κτίρια όπου οι αλλαγές φαίνονται στην όψη του. Το κτίριο είναι ζωντανό, μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών μέσα στο χρόνο, αλλάζει ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα διαφορετικά τμήματα του που χρησιμοποιούνται. Τέλος, τα κτίρια αυτά έχουν ένα βαθμό απροσδιοριστίας και ασάφειας, δεν είναι σταθερά, ξεκάθαρα γεγονός που κάνει ενδιαφέρουσα τη μελέτη τους. Οι χρήσεις οι οποίες συνυπάρχουν είναι συνήθως εμπορικά καταστήματα, γραφειακοί χώροι, διαμερίσματα κατοικιών διαφορετικού μεγέθους, εργαστήρια κτλ.. Ολλανδία.]