Η παρισινή στοά ως υπόδειγμα συσχέτισης κτιρίου & δημόσιου χώρου - Κουνίδη, Κατερίνα
[Η έρευνα για τη διάλεξη ξεκινά από την αρχική πρόθεση της μελέτης και της ανάλυσης ενός αρχιτεκτονικού τύπου, ανάμεσα στα τέλη του 18ου και τα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τα "Passages Couverts", τις περίφημες δηλαδή Γαλλικές Εμπορικές Στοές. Το παράδειγμα των passages, αποκαλύπτει, πως οι αρχιτεκτονικοί τύποι παράγονται από κοινωνικές απαιτήσεις, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η απαίτηση προβολής του εμπορεύματος και ότι με τη σειρά τους, οι αρχιτεκτονικοί αυτοί τύποι έρχονται να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό ήθος, που αφορά το δημόσιο χώρο. Το νέο αυτό πολιτιστικό ήθος σχετίζεται με την αντίληψη του αστού της εποχής για το δημόσιο χώρο, η οποία αλλάζει ριζικά με την εμφάνισητων στεγασμένων αυτών περασμάτων, που τρυπούν τη μάζα των κτιρίων. Τα Passages, είναι λοιπόν το πρόσχημα για να μιλήσουμε για τη διείσδυση του δημοσίου χώρου μέσα στο δημόσιο κτίριο. Η διείσδυση, στην περίπτωση της στοάς, πραγματοποιείται μέσω της διάτρησης του δημοσίου κτιρίου, που "ανοίγεται" με τον τρόπο αυτό προς το δημόσιο χώρο..]