Μοναστήρι σε βραχονησίδα στη Βραυρώνα Αττικής - Βλαχογιάννης, Κωνσταντίνος
[Η διπλωματική αυτή αφορά σε ένα μοναστήρι στη Βραυρώνα Αττικής. Σκόπιμα επελέγει περιοχή κοντά στην Αθήνα για να εξεταστεί το ζήτημα της ζητούμενης απομόνωσης σε σχέση με ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα. Για να αρχίσει η επεξεργασία του θέματος θεώρησα απαραίτητο να διακρίνω τις βασικές ιδιότητες αυτού του τύπου κτιρίου, που συνοψίστηκαν σε χώρο ένωσης με το θείο, οχυρό και κατοικία, και να μελετήσω την παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν αποτέλεσαν το υπόβαθρο της καινούριας σύνθεσης. Δύο αποφάσεις καθόρισαν ουσιαστικά τη σύνθεση. Η πρώτη ήταν η επιλογή ενός μικρού νησιού ως τόπου, με σκοπό να φιλτράρεται η πρόσβαση στο μοναστήρι, και η δεύτερη να υλοποιηθεί μια σπείρα ως πορεία στο εσωτερικό γύρω από την οποία θα αρθρώνονταν τα μέλη του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσε ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εμπειρία του μοναστηριού και, κυρίως, θα αποδίδονταν μια κλιμάκωση της κίνησης με κατάληξη το Ναό. Ξεκινώντας από το ιδεατό σχήμα ενός παραλληλόγραμμου περιβόλου στο εσωτερικό του οποίου δεσπόζει ο Ναός, το διέσπασα.. εδάφους.]