Πορεία στη Νάξο : τόποι της σμυρίδας - Γκοντίνου, Αναστασία
[Πρόκειται για την περιοχή των σμυριδωρυχείων στο ΒΑ. τμήμα της Νάξου. Μέσα από την εργασία μας, προτείνουμε ένα δίκτυο τόπων που να αποτελείται από τα ορεινά χωριά σμύριδας με τα παλιά μονοπάτια που οδηγούν στα ορυχεία καταλήγοντας στο θαλάσσιο μέτωπο. Σε αυτό το δίκτυο συμπεριλαμβάνονται το φυσικό περιβάλλον, τα τοπόσημα της περιοχής και τα ιστορικά μνημεία. Η σμύριδα είναι ένα ορυκτό μαύρου χρώματος που χρησιμοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και σήμερα χρησιμοποιείται για την παρασκευή σμυριδόπανων και στην οδοποιία. Ξεκινώντας την έρευνα μας για όλο το νησί, και ειδικότερα για τη περιοχή μας συλλέξαμε πληροφορίες για να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που έχει δύο κατευθύνσεις: τη δημιουργία ενός γεωγραφικά εκτεταμένου θεματικού μουσείου και ενός κέντρου προστασίας περιβάλλοντος. Από αυτά, επιλέξαμε τρία σημεία για τα οποία έγιναν προτάσεις ανάδειξης. Πρόθεση μας στα επιλεγμένα αυτά σημεία ήταν να εντείνουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και να επαναφέρουμε όσο το δυνατό αυτό μπορεί να είναι εφικτό: τη φυσιογνωμία του τοπίου. Έτσι, οι επεμβάσεις.. σμυρίδα.]