Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης. Ο οικισμός της Λάγιας - Γουνελά, Λητώ
[Η εκ βαθέων μελέτη των οικισμών της Μάνης, δεν δίνει μόνο πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αλλά οδηγεί και στη γνώση των κοινωνικών και πολιτικών ιδιαιτεροτήτων καθώς και της ψυχοσύνθεσης των ίδιων των ανθρώπων της. Τα ιστορικά γεγονότα και οι οικονομικές συνθήκες του τόπου αυτού, οδήγησαν σε μία αρκετά ιδιαίτερη κοινωνική οργάνωση και σ' έναν τρόπο ζωής που επηρέασαν αναπόφευκτα τη μορφή των κατοικιών και ολόκληρων των οικισμών γενικότερα. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τα έντονα γεωμορφικά χαρακτηριστικά του τόπου, οδήγησε στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης μανιάτικης κοινωνίας. Στη συγκεκριμένη εργασία, όσο αφορά στην αρχιτεκτονική κληρονομιά που άφησαν οι μανιάτες, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους τελευταίους τρεις αιώνες, διάστημα στο οποίο οι οικισμοί υπέστησαν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες οδήγησαν στη διαμόρφωση της σημερινής χαρακτηριστικής οικιστικής φυσιογνωμίας της Μάνης. Στο πλήθος των μικρών διάσπαρτων μανιάτικων οικισμών, εντοπίστηκαν συγκεκριμένες μορφές κατοίκισης, εξαιρετικού και πολυδιάστατου ενδιαφέροντος..]