"Τελετουργός" άνθρωπος-τελετουργικός χώρος - Κουκουλά, Αναστασία
[Ξεκινώντας από το παρελθόν και διερευνώντας τον όρο τελετουργία εντοπίζουμε την αξία και τη λειτουργία που είχε στην πρωτόγονη κοινωνία. Συνειδητοποιούμε ότι η τελετουργία δεν αποτελεί μονοσήμαντη πρακτική μίας θρησκευτικής αντίληψης, αλλά βασική ανάγκη του ανθρώπου. Ο Wittgenstein δηλώνει ότι "ο άνθρωπος είναι ένα τελετουργικό ζώο" : πέραν της ύλης χρήζει και του πνεύματος. Εμείς θα λέγαμε ότι ο άνθρωπος πορεύεται στη ζωή ως 'τελετουργός', παίρνοντας μέρος και τελώντας καθημερινά μικρές τελετουργίες. Στη σύγχρονη εποχή το τελετουργικό στοιχείο εντοπίζεται ξεκάθαρα στην τέχνη, από το '60 και μετά, με τη μορφή της τελετουργικής performance. Πρόκειται για το χρονικό σημείο, όπου η τέχνη μεταβαίνει από την εικόνα στο χώρο στήνοντας δρώμενα χειριζόμενη τελετουργικούς και αρχετυπικούς συμβολισμούς. Εξετάζοντας τι συμβαίνει στην αρχιτεκτονική την ίδια εποχή βλέπουμε πως περνά, αντίθετα, στην εικόνα και την εικονογραφική επικοινωνία. Πάραυτα, διαισθανόμενη τη συγκίνηση σε πολλά παραδείγματα αρχιτεκτονικού χώρου, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων..]