Παραποτάμιες πόλεις - Αποστολάκη, Αικατερίνη
[Το νερό των ποταμών αποτελεί πηγή ζωής και έμπνευσης για τον άνθρωπο. Συγχρόνως, οι ποταμοί συνιστούν σημαντικές πλωτές οδούς επικοινωνίας και μεταφοράς αγαθών και προσφέρουν στρατηγικά, γεωγραφικά σημεία, με ιδιαίτερη αμυντική αξία, για τη ανάπτυξη οικισμών. Οι παραποτάμιες τοποθεσίες λοιπόν αποτελούν ευνοϊκούς τόπους για την δημιουργία πόλεων, γεγονός που αποδεικνύεται από την πληθώρα των αστικών τοπίων τα οποία σχετίζονται με κάποιο ποταμό, σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο μια πόλη αναπτύσσεται στις όχθες κάποιου ποταμού, εκμεταλλευόμενη τις φυσικές του ιδιότητες(α' μέρος) και πώς τελικάτο φυσικό στοιχείο του ποταμού «αστικοποιείται» και αφομοιώνεται μέσα στον ιστό της πόλης (β' μέρος). Έναυσμα για την ενασχόλησή μου με τοπία παραποτάμιων πόλεων, αποτέλεσε η παραμονή μου, κατά τη διάρκεια του προγράμματος Erasmus, στη Rouen. Τοποθετημένη στις όχθες του Σηκουάνα, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο παρισινό λεκανοπέδιο..]