Εμμονές - Μοστράτος, Πέτρος
[Η διάλεξη πραγματεύεται τη διερεύνηση της πολύπλοκης, θεολογικής τελικά, σχέσης χρήστη-αρχιτέκτονα, όταν και οι δύο προσέρχονται στο πεδίο ώσμωσης ετεροτήτων, δεσμευμένοι σε αποφάσεις, εμμονές . Έναυσμα για τη συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το θεατρικό έργο της Φώφης Τρέζου "ο αρχιτέκτων" και βάση της δύο αρχιτεκτονικά παραδείγματα ιδεολογικά και χρονικά απέχοντος υπόβαθρου: η εξοχική κατοικία του Άρη Κωνσταντινίδη στη Βουλιαγμένη και το Εβραϊκό μουσείο του Daniel Libeskind στο Βερολίνο. Ο μεν Libeskind, επικοινωνιακός σκηνοθέτης, φορτίζει συμβολικά και τελικά υπερνοηματοδοτεί τοέργο του. Ο δε Κωνσταντινίδης, με διαφορετικό τρόπο και ηθικό υπόστρωμα ολοκληρωτικός , απορροφάται από τη δική του ασυμβίβαστη ταγή στις αξίες του μοντερνισμού και προσφέρει τον ιδεατό χώρο στο ιδεογράφημα ανθρώπου. Και στα δύο παραδείγματα , ιχνηλατείται εξίσου αποκαλυπτικά η διαταραχή του συστήματος επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχιτέκτονα και το χρήστη..]