Οι μεταλλάξεις του βλέματος γύρω από το σώμα και η τέχνη του 20ου αιώνα : μια παράλληλη ανάγνωση - Μαυροματίδης, Λάζαρος
[Ο σκοπός μας σε αυτή τη μελέτη είναι να προσπαθήσουμε να δούμε με ποιόν τρόπο συμβάδισε η τέχνη με τις επιστήμες της ανθρωπολογίας, της κοινωνίας και της φιλοσοφίας σχετικά με τον τρόπο αντίληψης του σώματος, τον 20ο αιώνα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε, ότι η ανάγκη για ανακάλυψη της πραγματικής πολυδιάστατης υπόστασηςτου βιολογικού είδους άνθρωπος, είναι κοινή για τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα και τον φιλόσοφο. Το μόνο που διαφέρει, ως προς τον τρόπο με τον οποίο καθένας προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί, και η οπτική γωνία από την οποία την παρατηρεί. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε στις σελίδες που ακολουθούν να πάρουμε κι εμείς μια γεύση αυτής της νέας πραγματικότητας από όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές οπτικές γωνίες.]