Νεκρή ζώνη - Βασιλείου - Μακχούλ, Ρόης
[Η έρευνα για αυτή τη διάλεξη άρχισε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα πιθανά πεδία ανάλυσης γύρω από τη Νεκρή Ζώνη στη Κύπρο, τα οποία μπορούσαν να απασχολήσουν έναν αρχιτέκτονα και να τον οδηγήσουν στην ερμηνεία της. Αρχικά, ετοιμάστηκε μία ανάλυση που είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της Νεκρής Ζώνης στο μυαλό μας και που θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα: πώς προέκυψε ιστορικά η Νεκρή Ζώνη, ποιος ο σκοπός και ο ρόλος της ύπαρξής της, ποια η εικόνα της στην ύπαιθρο και στην πόλη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εικόνα της Νεκρής Ζώνης μέσα στη Λευκωσία. Μετά από αυτό το ρεπορτάζ θα ανοίξουμε μια ενότητα ερμηνείας της Νεκρής Ζώνης ως μιας ιδιόρρυθμης «αρχιτεκτονικής» που συντίθεται από μια εθνική αντιδικία, η οποία προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις και στρατιωτικές συγκρούσεις που φορτίζουν τη Νεκρή Ζώνη με ποικίλες σημασίες. Ο διαχωρισμός του νησιού δημιούργησε δύο πόλους Βορρά και Νότου, τα όρια των οποίων διαμόρφωσαν τη Νεκρή Ζώνη. Μπορεί η Νεκρή Ζώνη να ερμηνευθεί ως χώρος με όρους αρχιτεκτονικής; Πόσο ισχυρά είναι τα όριά της..]