Μία άγνωστη διαχρονική αρχιτεκτονική : οι μάντρες της Αστυπάλαιας - Καμπούρης, Παύλος
[Στα πλαίσια της μελέτης που ακολουθεί, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της ιδιαίτερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, πουαναπτύχθηκε τους προηγούμενους αιώνες σε ειδικά κτίρια (κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων)στο νησί της Αστυπάλαιας. Πρόκειται γιακτίσματα που είναι διάσπαρτα σεόλητην επιφάνεια του νησιού με χαρακτηριστικήτυπολογία, έξω από τα όρια των οικισμών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κατασκευαστική, λειτουργική και μορφολογική αρτιότητα. Στόχος της προσπάθειας αυτήςείναι η αποτύπωση των αρχιτεκτονικώναυτών μνημείων, καθώς η εγκατάλειψη καιοισυνεχείς επεμβάσεις εντείνουν την διαδικασίακαταστροφής και εξαφάνισης τους, ώστε να προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα πουθα συντελέσουν στην πιθανή διάσωσή τους με την αξιοποίησή και επαναλειτουργία τους. ]