Η δεύτερη αναγέννηση της Βαρκελώνης - Σακελλαρίου, Δημήτρης
[Στα πλαίσια της «Αναγέννησης της Βαρκελώνης» που συντελέστηκε για δεύτερη φορά την περίοδο μετά το 1975, οι αρχές και οι κάτοικοι επιδίωξαν την επανάκτηση τω νδημόσιων χώρων και τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση των γειτονιών. Το παράδειγμα της Βαρκελώνης είναι χαρακτηριστικό για τις επεμβάσεις στον υφιστάμενο ιστό της πόλης και τη βελτίωση των αστικών συνθηκών μέσω αναπλάσεων και όχι επέκτασης της πόλης. Με βάση τη στρατηγική της Δεύτερης Αναγέννησης υπήρξαν επτά τομείς, οι οποίοι αποτέλεσαν τον άξονα των επεμβάσεων στη Βαρκελώνη: 1. Ηαστική ανάπλαση των δημόσιων χώρων και των περιοχών πρασίνου 2. Επεμβάσεις στην παλιά πόλη, την Eixample και τα προάστια 3. Αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου 4. Οι περιοχές νέας κεντρικότητας 5. Το παραλιακό μέτωπο 6. Η ολυμπιακή ευκαιρία 7. Μεταολυμπακή Βαρκελώνη.]