Οδός Πειραιώς : από τη βιομηχανία στον πολιτισμό - Οικονομοπούλου, Μάρθα
[Η διάλεξη που ακολουθεί, αποσκοπεί στην παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της οδού Πειραιώς και κυρίως του ρόλου που αυτή διαδραμάτισε, ως βιομηχανικός άξονας, στην ανάπτυξη της Αθήνας και του Πειραιά τα τελευταία 170 χρόνια. Επίσης, παρουσιάζεται ο νέος ρόλος που έχει υιοθετήσει τις 2 τελευταίες δεκαετίες, ως δρόμος πολιτισμού, και οι παράγοντες που την οδήγησαν εκεί. Η οδός Πειραιώς ανέκαθεν ήταν ένας δρόμος με εξαιρετική σημασία για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο Κεραμεικός και το τέλος της Ιεράς Οδού, ο ελαιώνας της αρχαίας Αθήνας και η έξοδος στη θάλασσα, όλα συνδέονται μαζί της. Η οδός Πειραιώς υπήρξε ο δρόμος των εργοστασίων. Ένας δρόμος-σπονδυλική στήλη της βιομηχανίας της πρωτεύουσας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Μερικά ακόμα λειτουργούν, άλλων τα κελύφη στέκουν σαν μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας, ενώ πολλά από αυτά έχουν περάσει στις σελίδες της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας. Σήμερα η Πειραιώς έχει μπει σε μια άλλη πορεία. Είναι ένας βιομηχανικός άξονας, σε μια φάση αποβιομηχάνισης. Αλλάζει χρήσεις και χαρακτήρα..]