Πάμπλο Πικάσο : η ζωή και το έργο του ισπανού καλλιτέχνη. Επιρροή σε νεοέλληνες ζωγράφους - Σαββοπούλου, Ελευθερία
[ Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1881 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το έργο του έγινε γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους όλου του κόσμου . Με τις πρώτες του καλλιτεχνικές προσπάθειες διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική έκφραση της Γαλάζιας Περιόδου (1901-1904), καθώς και αυτή της Ρόδινης Περιόδου (1904-1905). Αργότερα, δέχτηκε επιρροές από την ιβηρική τέχνη και την αφρικανική πλαστική , με τις 'Δεσποινίδες της Αβινιόν -1907' να αποτελούν την τομή ανάμεσα στην παλιά τέχνη και το νέο όραμα του κυβισμού. Η Κυβιστική δραστηριότητα του Πικάσο, διακρίνεται σε τρεις υποπεριόδους, με πρώτη την Πρωτοκυβιστική Περίοδο (1907-1909), με τον Αναλυτικό Κυβισμό (1910-1912) και το Συνθετικό Κυβισμό να ακολουθούν, με πολλά έργα και με πολλά νέα πειράματα..Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα η πρωτοπορία δεν ήταν τόσο τολμηρή, αφού το ελληνικό φως και η αρχαία ελληνική παράδοση , αποτελούσαν τροχοπέδη σε κάθε μορφής ριζοσπαστική ανανέωση.]