Μνημείο.."αντιμνημείο" - Αργυρόπουλος, Επαμεινώνδας
[Η ανάγκη μνημόνευσης καθημερινών στιγμών, ιστορικών γεγονότων, αλλά, κυρίως, της απώλειας της ανθρώπινης ζωής εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς, από τα αρχαία ακόμη χρόνια, και εξυπηρετείται από μια πληθώρα μνημείων, ποικίλων μορφών. Ποια είναι, όμως, η μορφή των σύγχρονων μνημείων; Ποια αισθητικά κριτήρια ακολουθούν; Με ποιον τρόπο επιχειρούν να μεταδώσουν την συλλογική μνήμη; Ποια είναι τα γεγονότα τα οποία καλούνται να μνημονεύσουν; Ποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες εξυπηρετούν; Σκοπός της εργασίας είναι, εν μέρει, η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων, αλλά, κυρίως, ο προβληματισμός πάνω σε αυτά, μέσω της μελέτης των αντιλήψεων σύγχρονων αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών που ασχολούνται με το θέμα της μνήμης και τις οποίες ακολουθούν στην δημιουργία των σημαντικότερων μνημείων των τελευταίων χρόνων.. Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές μορφές, τα αντι-μνημεία έχουν δημιουργήσει πλέον μια "νέα παράδοση" στον τρόπο με τον οποίο το μνημείο υποκινεί την μνημονική διαδικασία και μεταδίδει την συλλογική μνήμη στις επόμενες γενιές.]