Το art nouveau στην Ελλάδα - Γκιγκέλος, Γιώργος
[ Στην Ελλάδα το art nouveau εμφανίζεται σποραδικά και όχι με ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά έργα. Η ακριβής χρονολογία που το κίνημα εμφανίζεται στην Ελλάδα παραμένει συγκεχυμένη. Στις αρχές του 1900 η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια πολύ-πολιτισμική μητρόπολη. Στην πρώτη περίοδο, χτίζονται εξαιρετικά δείγματα του κινήματος. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Casa Bianca. Άλλα κτήρια είναι η έπαυλη Μεχμέτ Καπαντζή, η έπαυλη Αχμέτ Καπαντζή, η οικία Μοδιάνο κ.α. Γύρω στο 1920 εμφανίζεται τα έργο του Αριστοτέλη Ζάχου, ο οποίος καταφέρνει να βυζαντινοποιήσει τις συνθετικές και μορφολογικές επιλογές του art nouveau. Στη δεύτερη περίοδο παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα με κτήρια του κινήματος με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον Απ. Γρεκό. Η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη λειτουργούν ως πρότυπα για τις υπόλοιπες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Φλώρινα κ.α.. Αν και η εμφάνιση του κινήματος, συμπίπτει με την πορεία προς την μεσοπολεμική πρωτοπορία του Μοντέρνου κινήματος το art nouveau, κατόρθωσε να αφήσει έργο στην ελληνική αρχιτεκτονική ιστορία.]