Παιδί-παιχνίδι-χώρος : η αυλή του νηπιαγωγείου - Χατζόγλου, Σοφία
[Στην εργασία διερευνάται η σχέση του ανθρώπου με το χώρο και ειδικότερα τα παιδιά ηλικίας 3-6χρονών. Η ανάπτυξη της ψυχολογίας σε συνδυασμό με τη θεωρητική ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής δημιούργησαν ένα νέο κλάδο την περιβαλλοντική ψυχολογίας. Ένα σύνολο μελετών στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ψυχολογίας διερευνά τη σχέση θεωριών για τα στάδια εξέλιξης της περιβαλλοντικής γνώσης και το σχεδιασμό. Οι γνωστικές θεωρίες που αντιπαρατέθηκαν στο μπιχεβιορισμό, και ιδίως η θεωρία του Piaget διαμόρφωσαν το θεωρητικό υπόβαθρο της έρευνας. Η παρουσία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι τόσο γενικευμένη ώστε να μελετάται ως μορφή οργάνωσης της ζωής του. Το παιχνίδι είναι η βασική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κατανοήσουν τη ζωή. Για το παιχνίδι χρειάζεται ένας συγκεκριμένος χώρος, το ίδιο το άτομο, εξωτερικές παρεμβάσεις και προσαρμοστικότητα. Με εργαλείο τη θεωρητική διερεύνηση πραγματοποιείται έπειτα έρευνα σε ένα χώρο που είναι σχεδιασμένος για τα παιδιά, στην αυλή του νηπιαγωγείου. Εξετάζονται τα χαρακτηριστικά του χώρου και οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά.