Από το νεκρό πετρώδες στο ζωντανό ευώδες - Μπέσσα, Μαρία
[Ο τίτλος «Από το 'νεκρό πετρώδες' στο 'ζωντανό ευώδες'» έχει δανειστεί εκφράσεις από τον ομηρικό ύμνο προς τη Δήμητρα, ο οποίος αναφέρεται στα ελευσίνια μυστήρια. Συγκεκριμένα, ο ύμνος περιγράφει τη σκηνή κατά την οποία η Δήμητρα κατεβαίνει στην πόλη της Ελευσίνας και την μετατρέπει από ένα «κρανίου τόπο» σε ένα ανθισμένο τοπίο. Οι εκφράσεις αυτές ερμηνεύουν συνθετική πρόθεση, εφόσον χώρος μελέτης αποτελεί ένα ανενεργό λατομείο, δηλαδή ένα πετρώδες τοπίο στο οποίο προτείνεται η διαμόρφωση ενός βοτανικού κήπου. Το λατομείο βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της Ελευσίνας και κοντά στον αρχαιολογικό της χώρο, ενώ στην περιοχή ανάμεσα στους λόφους του λατομείου και του αρχαιολογικού βρίσκονται βιομηχανικά κελύφη. Η βιομηχανία αυτή είναι και η αιτία λατόμευσης του λόφου που προϋπήρχε. Στο χώρο του λατομείου διαμορφώνεται βοτανικός κήπος επισκέψιμος για το κοινό, ένας ελεύθερος χώρος που αποδίδεται στην πόλη δεδομένου και της έλλειψης τέτοιων χώρων σε αυτήν. Τη λειτουργία του πάρκου υποστηρίζουν τα βιομηχανικά κελύφη, στα οποία χωροθετείται ένα κέντρο.. σκιά.]