Θεατρικότητα και κατοίκηση στην Alfama - Σούλης, Νικόλαος
[Πρωταρχικός στόχος της εργασίας ήταν η χωρική ανάλυση της Alfama υπό το πρίσμα της θεατρικότητας και της κατοίκησης. Η Alfama όντας το παλαιότερο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης εμφανίζει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι στέγες, τα belvedere, οι σκάλες, οι πύλες, οι όψεις και ο δρόμος σε συνδυασμό με τον τρόπο που κατοικούνται μέσω της κίνησης, της στάσης και της ματιάς συγκροτούν ένα ξεχωριστό θεατρικό πεδίο. Η σχέση της σκηνής με τη θέαση διευρύνεται με την αντιστροφή της. Η σκηνή μετατρέπεται σε θέαση και η θέαση σε σκηνή αναιρώντας έτσι μια βασική θεατρική συνθήκη. Στην συνέχεια επικεντρωθήκαμε στην τελευταία ερειπωμένη περιοχή της Alfama που βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου ( patio de fradique) με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν θεατρικό χώρο που θα επικυρώνεται με την καθημερινή του χρήση ενώ παράλληλα θα μπορεί να φιλοξενήσει και θεατρικές παραστάσεις. Στην πρώτη ανάγνωση προσδιορίσαμε ορισμένες αρχές που θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πληρούνται για την ομαλή σύνδεση της περιοχής με την πόλη και με άξονα αυτές αποφασίσαμε ποια κτίρια πρέπει να αποκατασταθούν και.. κερκίδες.]