Βιομηχανική ανάπτυξη μετά τη μικρασιατική καταστροφή : το παραδείγματα του εργοστασίου εμαγιέ στην Κέα - Δρίμη, Θεοδώρα
[Μία από τις πλέον καθοριστικές περιόδους της νεότερης ιστορίας της χώρας μας αποτελεί η οθωμανική περίοδος της ελληνικής ιστορίας. Τον καιρό που η βιομηχανική επανάσταση είναι σε έξαρση στην Ευρώπη, ο ελληνισμός που βρίσκεται στα όρια της χώρας δε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στηνόλη αυτή κατάσταση. Είναι δόκιμο να έχουμε στο μυαλό μας την κατάσταση η οποία προηγήθηκε του μεσοπολέμου, που ξεκινάει το όλο εγχείρημα με το εργοστάσιο εμαγιέ της Κέας το οποίο θα έχω ως αναφορά για μια ευρύτερη προσέγγιση του ιστορικού πλαισίου ανάπτυξης της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιομηχανία..Από όλη τη συναισθηματική αξία που έχει για τους Τζιώτες η μονάδα του εργοστασιακού συγκροτήματος της Εμαγιέ, έχουν προκύψει ιδιαίτερες πιέσεις ώστε το συγκρότημα να κριθεί διατηρητέο, το 1984, ως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα του βιομηχανικού μας πολιτισμού.]