Αστικό τοπίο προς κατανάλωση : παραδείγματα από τη Βιέννη - Αποστολάκη, Ειρήνη
[Ερευνητές υποστηρίζουν ότι 'Ο σύγχρονος τουρισμός δεν εστιάζεται πια στα ιστορικά μνημεία, τις πολιτιστικές αίθουσες ή τα μουσεία αλλά στην αστική σκηνή ή πιο συγκεκριμένα σε μια έκδοση της αστικής σκηνής κατάλληλη για τον τουρισμό' (Sassen & Roost 1999). Ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές πόλεις, οι επισκέπτες τείνουν να απορροφούνται στην αστική δομή, μάλιστα ο Leon van den Berg (2003) υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα 'Ευρωπαϊκό μοντέλο' τουρισμού που εστιάζει περισσότερο στην 'αρμονική ανάπτυξη της πόλης' παρά στην κατασκευή διαχωρισμένων τουριστικών χώρων. Συνεπώς, η ίδια η πόλη αποτελεί πλέον το κύριο εμπόρευμα της βιομηχανίας του τουρισμού. Η πόλη όμως είναι ασταθής, ευμετάβλητη και πολυεπίπεδη. Αντιθέτως, παρατηρούμε πως η πόλη που προβάλλεται έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένη φυσιογνωμία και σαφή εικόνα που συνδέεται μάλιστα μονοσήμαντα με ένα μύθο.. Το αστικό τοπίο περιλαμβάνει μια γενικώς αποδεκτή και αντιπροσωπευτική αντίληψη της πόλης, πραγματική, συναισθηματική και ιδεολογική. Έχουμε λοιπόν ένα αστικό τοπίο προς κατανάλωση.]