Αρχετυπικά σύμβολα : από την ψυχολογία στην αρχιτεκτονική : η κάθοδος στον Άδη-το νεκρομαντείο του Αχέρωντα, το μνημείο των θυμάτων της 11/9 στη Νέα Υόρκη - Κωστιδάκης, Θεόδωρος
[Η μελέτη αυτή στρέφεται προς την αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους η ασυνείδητη ψυχή επηρεάζει τη σχέση του ανθρώπου με τα κτίρια. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται έννοιες και κατευθύνσεις της αναλυτικής ψυχολογίας, όπως αυτή ορίστηκε από τον Ελβετό ψυχολόγο και ψυχίατρο Carl Jung. Κάθε κτίσμα βιώνεται με συγκεκριμένο τρόπο, λόγω των αρχετυπικών του διαστάσεων. Ο άνθρωπος προβάλλει κάποια άγνωστα ασυνείδητα περιεχόμενα στο δομημένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να το διαχειρίζεται ως σύμβολο ψυχικών διεργασιών, είτε συνειδητοποιεί αυτή τη σχέση είτε όχι. Έτσι, αφού γίνει μια παρουσίαση ορισμένων βασικών ψυχολογικών εννοιών (κατά την οποία διαφαίνεται και η σχέση με τη μυθολογία) περιγράφεται, σύμφωνα με αυτές, ο τρόπος που διαμορφώνεται η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε άνθρωπο και κτίσμα..Τα παραδείγματα που επιλέχθηκαν είναι το μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο μηδέν του Μανχάταν και το αρχαίο νεκρομαντείο του Αχέροντα στη δυτική Ήπειρο. Τα κτίσματα αυτά αντιμετωπίζονται ως συμβολικές εκφράσεις του αρχέτυπου.]