Ενυδρείο : καταφύγιο θαλάσσιων οργανισμών σε φυσικό περιβάλλον - Γιάγκου, Μαρία
[Η αρχική πρόθεση ήταν η συγκρότηση μιας κατασκευής, δια μέσω της οποίας ένας επισκέπτης θα μπορούσε να προσεγγίσει τους θαλάσσιους οργανισμούς, στο φυσικό τους περιβάλλον, μέσα στη θάλασσα και όχι σε χώρους εκτός θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιλέχθηκε για την τοποθέτηση αυτής της κατασκευής μια περιοχή, προστατευμένη από έντονες καιρικές συνθήκες, κοντά σε αστικό περιβάλλον. Ένας κόλπος στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου (33-34 χλμ.) που λειτουργεί σήμερα ως αλιευτικό καταφύγιο. Με την τοποθέτηση τεχνητών υφάλων στο κέντρο του κόλπου σε βάθος μεγαλύτερο των 5 μέτρων, δημιουργήθηκε ένας πόλος έλξης θαλάσσιων οργανισμών και τελικά το καταφύγιο που προσεγγίζουμε και ενσωματώνεται στην κατασκευή.. Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη εκτός από τα στοιχεία βάσεων και τους πέτρινου τοίχους. Μέσα από αυτή την προσέγγιση γίνεται προσπάθεια να γνωρίσει ένας επισκέπτης τη ζωή που διαφυλάσσει μέσα του το νερό, χωρίς όμως να θιχτεί η φυσική ζωή των θαλάσσιων οργανισμών.]