Δομώ αποδομώ - Βγόντζα, Φωτεινή
[Με αφορμή το μάθημα του 9ου εξαμήνου, που αφορά την ανάλυση και παρουσίαση ενός θέματος, αρχίσαμε να μελετάμε συγκεκριμένα έργα σύγχρονων αρχιτεκτόνων, όπως Zaha Hadid, Coophimelb(l)au, Daniel Libeskind, που κατά τη διάρκεια των σπουδών μας είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κοινό σημείο αναφοράς των κτιρίων αυτών είναι η ιδέα της διάσπασης, η μη γραμμική πορεία σχεδιασμού καθώς και η μη- ευκλείδεια γεωμετρία. Διαβάζοντας κείμενα που περιέγραφαν και ανέλυαν τη δομή των κτιρίων αυτών, συχνά συναντούσαμε τον όρο της αποδόμησης..Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο μουσείο μοντέρνας τέχνης το 1988 με τίτλο " Deconstructivist Architecture" συμμετείχαν αρχιτέκτονες στο έργο των οποίων συναντά κανείς αυτήν την αμφισβήτηση όπως τα έργα "The Peak" της Zaha Hadid αλλά και η σοφίτα των Coop Himmelb(l)au. Κατά τον ίδιο τρόπο εργάζονται και οι Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Frank Gehry ενώ οι Bernard Tschumi και Peter Eisenman συνεργαζόμενοι με τον Jacque Derrida δέχονται την μεταφορά της αποδόμησης στα έργα τους.]