Εθνική Βιβλιοθήκη - Πανταζής, Γιώργος
[H εργασία παίρνει θέση στο μείζον ζήτημα ανέγερσης νέου κτηρίου για την Εθνική Βιβλιοθήκη. Καταρχάς γίνεται η επιλογή οικοπέδου στην περιοχή της τρίτης πλατείας των Αθηνών, με στόχο την αποκατάσταση του ανολοκλήρωτου τριγώνου που στοιχειοθέτησε την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας: στην ατομικότητα που συμβολίζει το Σύνταγμα και την συλλογικότητα της Ομόνοιας, αντιπαραβάλλεται η πνευματικότητα και γνώση που συμβολίζει η Βιβλιοθήκη ως απαραίτητο εφόδιο έκφρασης των παραπάνω. Το κτήριο εισβάλλει στην πόλη με όρους που ικανοποιούν συνθήκη ετεροτοπίας, ανάλογη με αυτή ενός αρχαιολογικού χώρου. Οι τοίχοι που ορίζουν το κενό (αρνητικό) του Κεραμεικού επεκτείνονται για να ορίσουν την Βιβλιοθήκη.. Ενώ σε επίπεδο πόλης, επαναπροσδιορίζεται ο χαρακτήρας του τριγώνου, η Βιβλιοθήκη (πνεύμα) ως κτήριο βρίσκει το ανάλογο του και δρα συμπληρωματικά στο Παναθηναικό Στάδιο (σώμα).]