Τοπία κίνησης : το εννοιολογικό εύρος του όρου τοπί + οι συγκοινωνιακές υποδομές - Όκκα, Νόρα
[Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η συμμετοχή της αρχιτεκτονικής σκέψης στην ερμηνεία, στον σχεδιασμό και στην διαμόρφωση του τοπίου. Η μελέτη της πολυπλοκότητας των συγκοινωνιακών υποδομών που συνεπάγεται η σύγχρονη αστική συνθήκη, εντάσσεται στo γενικότερο προβληματισμό αναζήτησης εργαλείων κατανόησης και ερμηνείας του αστικού. Την τελευταία δεκαετία τα αστικά θέματα απέκτησαν προτεραιότητα και υπήρξε μια γενικότερη στροφή του ενδιαφέροντος στα ζητήματα του αστικού τοπίου. Στα παραπάνω πλαίσια επιχειρείται μέσα από την παρούσα εργασία μια ανάγνωση της αστικής συνθήκης μέσω της μελέτης μιας σειράς μετασχηματισμών στο πεδίο των συγκοινωνιακών υποδομών σε σχέση με το τοπίο. Επιλέγουμε να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους συγκροτείται η αντίληψη για το τοπίο στη νεότερη σύγχρονη κοινωνία.. Διαμορφώνεται έτσι σταδιακά, το υπόβαθρο των απόψεων που καθιερώνει, στη σύγχρονη περίοδο, τα περιβαλλοντικά αιτήματα, ως σημαντική πολιτική στάση. Η διερεύνηση και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα περιγράφουν με σαφήνεια τον σκοπό της έρευνας μας.]