Περί ύδατος και λουτρών : το νερό και το σώμα - Γάκη, Γεωργία
[ Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, οι ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών διαμορφώθηκαν από το θεό Ήφαιστο, κατόπιν εντολής της θεάς Αθηνάς. Κατά μια πρώτη εκδοχή, τα ιαματικά νερά θα συντελούσαν στη θεραπεία του Ηρακλή από ένα θανατηφόρο νόσημα. Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι η Αθηνά τον προέτρεψε να λούζεται στα ιαματικά νερά των Θερμοπυλών, ώστε να ανακουφίζεται από τους σωματικούς πόνους και να ανακτά ευεξία και τόνωση μετά από κάθε άθλο του. Στο έβδομο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου, Πολυμνία, παρουσιάζεται η προετοιμασία και η προέλαση της στρατιάς του Ξέρξη στην Ελλάδα, όπως και η μάχη των Θερμοπυλών.. Η πολιτισμένη φύση του χώρου ταυτίζεται με την αρχιτεκτονική, όπως και η πολιτισμένη φύση του σώματος ταυτίζεται με τον πολιτισμικό επαναπροσδιορισμό του. Έτσι υποθέτουμε, πως καλύτερο λουτρό για την πολιτισμική φύση είναι αυτό που διακρίνεται από την καλύτερη "αρχιτεκτονική" του.]